Praktijkmanager, waarom is deze functie zo nodig?

Praktijkmanager, waarom is deze functie zo nodig?

Ik krijg als praktijkmanager vaak de vraag wat ik nu doe voor huisartsenpraktijken. Als eerste geef ik aan dat ik niet zoveel manage. En dat de term manager misschien wel misplaatst is. Manage je dan de praktijk met alles erin? Inclusief al het werkzaam personeel in de praktijk? Dat meestal niet. Zeker voor de praktijken met een huisarts of een duo praktijk met 2 praktijkhouders.

Wanneer je andere praktijkmanagers vraagt doet eigenlijk ieder weer iets anders. Er is wellicht een rode draad te vinden, maar ook daar liggen de accenten stevig anders. De praktijkmanagers zijn hard bezig en doen goed werk. Maar wat doen ze dan?

In principe doen ze “wat van de vrachtwagen afvalt”. Daar bedoel ik mee die activiteiten en/of verantwoordelijkheden die de praktijkhouders niet leuk vinden. Of ze hebben er moeite mee. Zo is de praktijkmanager een welkome aanvulling voor het reilen en zeilen in de praktijk.

In het algemeen betreffen de activiteiten van de praktijkmanager alles nodig om de organisatie rondom de medische functies te regelen. Die is er in de laatste jaren met de nieuwe regelgeving, projecten als gevolg van nieuwe inzichten van zorgverzekeraars, kwaliteitsprojecten vanuit eigen beroepsvereniging, er niet makkelijker op geworden.

Ook zijn de verantwoordelijkheden van de huisartsenpraktijk ook flink uitgebreid. Daarom hebben de meeste huisartsenpraktijken ook een praktijkmanager ingehuurd of in dienst. En dat is wijs en ook nodig.

Wat doet de praktijkmanager dus? Alles om het medisch team te ontzorgen. Op welke vlakken is zo’n manager dan werkzaam. Op alle. Wanneer het maar effect heeft.